Yıldız: Birlikte İstanbul’u dirençli hale getirebiliriz

Yıldız: Birlikte İstanbul’u dirençli hale getirebiliriz

8.03.2023 11:10:19

“Önümüzde ne zaman olacağını bilmediğimiz ama olacağı kesin olan bir İstanbul depremi gerçeği var” diyen CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, “Şu an yapılan simülasyonlar çok can yakıcı. İstanbul'u depreme dirençli bir kent haline getirmek için hep birlikte, altını çizerek söylüyorum, hep birlikte, hiçbir siyasi çekişmeye yer vermeden mücadele edip hızla ve kararlılıkla bu kenti depreme hazır hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.

CHP Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, Silivri Belediye Meclisinin Mart Ayı 1. Birleşimi, 1. Oturumunda söz alarak depreme ilişkin açıklamada bulundu.
YILDIZ: TÜM ULUSUMUZA BAŞSAĞLIĞI, SABIR VE METANET DİLİYORUM
Yıldız, şöyle konuştu: “Ülkemiz 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve yine Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.6, 20 Şubat'ta Hatay'da 6.4 depremlerle sarsıldı. Depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya olmak üzere çok geniş bir coğrafyada ağır yıkımlara yol açtı. Hayatını kaybeden 45 bin vatandaşımıza Allah'tan rahmet, başta yakınları olmak üzere tüm ulusumuza başsağlığı, sabır ve metanet diliyorum. Yaralı kurtulan vatandaşlarımıza da bir an önce sağlıklarına kavuşmaları için dua ediyorum.
“DEPREME HAZIR HALE GELMEMİZ KAÇINILMAZ”
Deprem coğrafyasında yer alan ülkemiz tarih boyunca birçok depremlerle sarsılmış, birçok kayıplar vermiştir. Türkiye bir deprem ülkesi. Bu gerçeği maalesef deprem olduğunda hatırlıyor aradan biraz zaman geçtikten sonra unutuyoruz. Oysa deprem öldürmüyor, tedbirsizlik öldürüyor. Ama artık vakit kaybetmeden alınması gereken tedbirleri tamamlayıp depreme hazır hale gelmemiz kaçınılmaz.
Yaşadığımız bu büyük felakette; depremin etkilendiği coğrafya çok geniş bunu biliyorum. Depremden etkilenen 10 ilin nüfusu yaklaşık 15 milyon. İklim koşuların zorluğu, yıkılan bina sayısı çok fazla (170 bin), Cumhuriyet tarihinin ikinci büyük deprem felaketi yaşandı.
“BUNLARI ANLAMIYORUZ”
Fakat; AFAD'a bağlı arama kurtarma ekiplerinin hiçbir enkaza 48 saatte müdahale edememesini anlamış değiliz. TSK'nın kışladan neden çıkarılmadığını anlayamıyorum. Yapılan eleştirilere karşı “Bunları not ediyoruz” diyerek tehditkar bir dil kullanılmasını anlamış değiliz.
“LÜTFEN KIZILAY
KÜLTÜRÜNE SADIK KALIN”
Depremzede vatandaşlarımız -15, -20 derece soğukta barınacak yer ararken Kızılay'ın tüccarlık yapmasını anlayamıyoruz. Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde kurulmuş. 155 yıllık Kızılay tarihinde skandal yaşandı. Kızılaycılar, kendi aralarındaki ilişkilerde “Kızılaycılık onurunu” incitemeyecek şekilde davranışlar sergiler ve bunu kültür haline getirir. Lütfen bu kültüre sadık kalın.
“OPERATÖRLERİN DURUMU TAM BİR FİYASKO”
Anlı-şanlı GSM operatörlerinin beceriksizliğini başarısızlığını anlayamıyorum. İletişime en çok ihtiyaç duyduğumuz zanda operatörlerin durumu tam bir fiyasko.
“YIKIM KARARINI ALMAK DEPREM OLUNCA AKLINIZA GELDİ”
“Biz İstanbul'a hazırlanıyorduk” denmesini anlayamıyorum, çünkü 97 adet riskli okulun yıkım kararını almak Kahramanmaraş depremi olunca aklınıza geldi.
AFAD RAPORU
Bakın arkadaşlar sizinle bir rapor paylaşacağım;
1)Bölgeye giden ekiplerin enkazlara yönlendirilmesinde sıkıntılar yaşandı,
2)Çadır ve gıda dağıtımında güvenlik boşluğundan kaynaklı sistemik problemler ortaya çıktı. İhtiyaç sahiplerine çadır ulaştırmada gecikildi,
3)Çadırkent yapılacak alanlar önceden bilinmiyordu,
4)Gelen yardımların depolanacağı alanlar tespit edilmemişti,
5)Depo alanında tasnif ve dağıtım yapacak personel eksikti,
6)Depremle birlikte cep telefonu iletişiminin kesilmesi nedeniyle bazı koordinasyon problemleri yaşandı,
7)Yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle zaman zaman adli vakalar yaşandı.
Bu maddeler AFAD'ın hazırladığı kendi raporunda yazıyor. Fakat Maraş depremi ile ilgili değil 12 yıl önceki Van Depremi ile ilgili!
Deprem değil bina öldürür sözü bu depremde tüm netliğiyle ortaya çıktı. Birçok yeni yapılar enkaz olurken TOKİ'nin yaptığı 133 bin konut sağlam kalmış. Demek ki neymiş depremden korunmanın tek yolu sağlam yapılar inşa etmekmiş.
1)Doğru yer seçimi,
2) Doğru teknik uygulama (Toki inşaatlarında tünel kalıp ve deprem perdeleme tekniği kullanılıyor)
3) Zemin + 5 kat sınırı aşmamak,
4)İnşaatın her aşamasında deprem yönetmeliğini uygulamak.
Demek ki neymiş depreme dirençli binalar inşa edebiliyormuş.
“HEP BİRLİKTE İSTANBUL'U DEPREME DİRENÇLİ HALE GETİREBİLİRİZ”
Önümüzde ne zaman olacağını bilmediğimiz ama olacağı kesin olan bir İstanbul depremi gerçeği var. Şu an yapılan simülasyonlar çok can yakıcı. İstanbul'u depreme dirençli bir kent haline getirmek için hep birlikte, altını çizerek söylüyorum, hep birlikte, hiçbir siyasi çekişmeye yer vermeden mücadele edip hızla ve kararlılıkla bu kenti depreme hazır hale getirmeliyiz.
“ÇELTİK SAĞLIK OCAĞI BİNASI YIKILDI YIKILACAK”
Son günlerde ilçemizdeki kamu binalarının depreme dayanıklı olup olmamaları tartışılıyor. Nitekim de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasıyla ilgili bir yıkım kararı çıktı. Devlet hastanesi binamızla ilgili bir tartışma söz konusu. Deprem esnasında en çok ihtiyaç duyduğumuz alanlar sağlık kuruluşları. Sağlık kuruluşu demişken bir fotoğraf göstermek istiyorum. Bu fotoğraflar Çeltik Sağlık Ocağına ait. Kirişleri çatlak, duvarları birbirinden ayrılmış durumda. Deprem olmasına gerek yok, bina yıkıldı yıkılacak.
Sağlık Bakanlığına, İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine çağrıda bulunmak istiyorum. Çeltik'teki Aile Sağlık Merkezi hiçbirimize yakışmıyor. Sağlık Bakanlığını bir an önce yenileme çalışmalarına başlayacağını, siz Cumhur İttifakı meclis üyelerinin de bu konunda yardımcı olmanızı diliyorum.” Sevginar SALİ

YORUM YAP